Maaike Kruis over de tovertafel

Maaike Kruis over de tovertafel

Op locatie Wervershof in Vathorst is de tovertafel inmiddels een aantal maanden in gebruik. De tovertafel staat daar vast ingeroosterd op de activiteitenkalender. Maaike Kruis, activiteitenbegeleider bij St. Pieters en Bloklands Gasthuis, vertelt over haar ervaringen met de tovertafel.

“Elke woning kan minstens eenmaal per week gebruikmaken van de tovertafel. De bewoners die eraan deelnemen blijven verwonderd. Eigenlijk is iedere bijeenkomst met de tovertafel steeds weer een groot feest, zowel voor de deelnemers als voor de begeleiders”, vertelt Maaike. Zo is zegt een van de bewoners steeds “Kijk eens hier en wat ik doe! Ik ben een tovenaar!” Een andere bewoner in een ver stadium van dementie, begint na een minuut of tien toch de handen uit de schoot te halen om de bal terug te slaan. Weer een ander vangt visjes, lieveheersbeestjes en vlinders en zegt: “Ze willen nooit niet bij me blijven! Ik ben echt goed voor je jochie, kom maar gauw!”

De spellen op de tovertafel worden door de vrijwilligsters aan elkaar gepraat. “We switchen dus niet zomaar van het ene naar het andere spel”, zegt Maaike. “We maken er een soort natuurlijk verloop van, waarbij liedjes zingen ook vaak wordt ingezet om het ene spel met het andere spel te verbinden. De familie schuift regelmatig aan om te zien wat de tovertafel doet. Ook het personeel, werkend of wandelend over de gang, steekt meestal wel even het hoofd om de deur. Eigenlijk gaat iedereen altijd vrolijk weg na de tovertafel.

Maaike heeft zeer passieve bewoners actief zien worden. “Ik heb zeer gesloten gezichten open zien breken met een glimlach. Ik heb heel onrustige mensen gefascineerd zien kijken, stil en onbeweeglijk. Al met al vind ik de tovertafel een echte aanwinst voor iedereen in het gasthuis.”

2019-11-17T15:22:53+01:0016 februari 2017|

Deel dit verhaal, kies je platform >

Ga naar de bovenkant